Lupamed
Lupamed
Copyright ©2014 - 2015 Lupamed                                                Webdesign GS
Lupamed
Dermatoscopia
Cu ajutorul medicilor care se specializeaza pe domeniul dermatoscopiei creste sensibilitatea si specificitatea in diagnosticul melanomului malign, cel mai de temut dintre cancerele cutanate, comparativ cu examinarea clinica a leziunilor, care nu ofera informatii de acuratete. Astfel, prin folosirea dermatoscopiei scade frecventa exciziilor chirurgicale a unor leziuni benigne ce nu necesita interventie chirurgicala.
Dermatoscopia diferentiaza diferitele tipuri de leziuni benigne, cum ar lentigo, keratoza seboreica, dermatofibrom, hemangiom, angiokeratom, uneori confundate clinic cu leziuni maligne.
Totodata aceasta ofera capacitatea de a diagnostica alte leziuni precanceroase precum keratoza actinica sau de a depista tumori maligne de dimensiuni foarte mici.

Avantajele dermatoscopiei

Aplicatiile dermatoscopiei
Melanom malign , aspect tipic dermatoscopic
Dr. David Ramona-Elena
Medic specialist Dermato-Venerologie
Dermatoscopia (cunoscuta si sub numele de microscopie epiluminescenta) reprezinta examinarea leziunilor cutanate cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop. Acesta este format dintr-o lupă (x10), o sursă de lumină non-polarizata sau polarizata, o placă transparentă si/sau un mediu lichid intre instrument si piele, ce permite inspectarea leziunilor cutanate fara a fi obstructionate de imaginea reflectata de suprafata pielii. Examinarea microscopica a suprafetei tegumentului constituie o veriga intermediara intre examinarea clinica si examinarea histopatologica prin examen bioptic (biopsie), ajutand astfel medicul dermatolog in luarea unei decizii corecte.
Dermatoscop
Dermatoscopia digitală (videodermatoscopia) este folosita pentru monitorizarea leziunilor cutanate suspecte de melanom. Imaginile digitale sunt stocate si comparate cu imaginile obținute în timpul urmatoarei vizite. Modificarile suspecte intr-o astfel de leziune reprezinta indicatie pentru excizie. Leziunile pielii care nu se modifica in timp sunt considerate benigne.
  Pot fi diagnosticate diferitele tumori cutanate, cum ar fi carcinoamele bazocelulare, carcinoamele spinocelulare, cilindroame, dermatofibroame, angioame, keratoze seboreice, tumori vasculare, care au aspecte dermatoscopice clasice. Permite identificarea si localizarea acarianului Sarcoptes scabie si diagnosticarea rapida a altor insecte mici.
  Dermatoscopia permite evaluarea eficacitatii terapiei verucilor (negi), pentru a ne asigura ca terapia nu este oprita prematur din cauza dificultatii clinice de a vizualiza structura verucilor. La nivelul scalpului dermatoscopia (denumita si tricoscopie) poate diferentia infectiile fungice de alopecia areata si alopecia androgenica
Determinarea marjei chirurgicale este greu de definit clinic in cancerul de piele. Exemple ar fi boala Bowen, carcinoame bazocelulare superficiale si lentigo malign. Aceste tumori au marje foarte neclare. Prin diametre care sa permita chirurgului sa identifice in mod corect dimensiunea reala a tumorii, nu mai este necesara o reinterventie.